Ako SPAĽOVAŤ PODKOŽNÉ TUKY. Rady na stravovanie a odstránenie nadváhy
05.10.2010 05:35 Spaľovače tukov v predstavách mnohých chudnúcich  sú  potraviny – prostriedky, po ktorých pravidelnej konzumácii očakávajú,  že určite schudnú! To by bolo fantastické, ale jednoducho len spaľovače  tukov vám nepomôžu natrvalo odstrániť nadváhu. Potraviny na chudnutie – tzv. spaľovače tukov sú  také druhy potravín ako napríklad chudé mäso, ovocie a zelenina, ktoré  podporujú vaše zdravie, prirodzeným spôsobom urýchľujú váš metabolizmus  a pomáhajú pri chudnutí. Mali by sa stať súčasťou vášho nového -  zdravého stravovacieho plánu. Nezabudnite však na vzdelávanie v oblasti  stravovania, vyraďte zo stravovania nevhodné potraviny, zmeňte  stravovacie návyky, zaraďte do svojho týždenného režimu aspoň trikrát  pohybové aktivity, zmeňte svoju životosprávu. To je najsprávnejší  prístup k trvalému odstráneniu nadváhy.
Spaľovače tukov v predstavách mnohých chudnúcich  sú  potraviny – prostriedky, po ktorých pravidelnej konzumácii očakávajú,  že určite schudnú! To by bolo fantastické, ale jednoducho len spaľovače  tukov vám nepomôžu natrvalo odstrániť nadváhu. Potraviny na chudnutie – tzv. spaľovače tukov sú  také druhy potravín ako napríklad chudé mäso, ovocie a zelenina, ktoré  podporujú vaše zdravie, prirodzeným spôsobom urýchľujú váš metabolizmus  a pomáhajú pri chudnutí. Mali by sa stať súčasťou vášho nového -  zdravého stravovacieho plánu. Nezabudnite však na vzdelávanie v oblasti  stravovania, vyraďte zo stravovania nevhodné potraviny, zmeňte  stravovacie návyky, zaraďte do svojho týždenného režimu aspoň trikrát  pohybové aktivity, zmeňte svoju životosprávu. To je najsprávnejší  prístup k trvalému odstráneniu nadváhy.
Zostavili sme pre Vás zoznam vhodných tukožrúskych potravín a zopár praktických tipov, ako ich zaradiť do svojho jedálneho lístka. Podporujú spaľovanie tuku, brzdia pocity hladu, upravujú metabolizmus a majú očistný účinok.
BROKOLICA posilňuje imunitu
Hlúbová zelenina je bohatým zdrojom  sekundárnych rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré  posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsobí  to, že nestráviteľné uhľovodíky v žalúdku napučia a zabezpečia  dlhotrvajúce nasýtenie. Vďaka tomuto procesu kilá miznú.
PRAKTICKÝ TIP: Zaraďte brokolicu do stravy ako prílohu. Rozdeľte ju na  malé ružičky, povarte 10 až 15 minút v osolenej vode a zlejte. Brokolica  ostane pekne zelená, ak ju následne krátko schladíte v studenej vode.
 ZELENÝ ČAJ zrýchľuje spaľovanie   Zelený  čaj obsahuje množstvo polyfenolov. Vedci zistili, že jedna z týchto  látok zabraňuje ukladaniu tukov v tele a zároveň podporuje ich  spaľovanie.
ZELENÝ ČAJ zrýchľuje spaľovanie   Zelený  čaj obsahuje množstvo polyfenolov. Vedci zistili, že jedna z týchto  látok zabraňuje ukladaniu tukov v tele a zároveň podporuje ich  spaľovanie.
PRAKTICKÝ TIP: Nechajte vriacu vodu asi 10 minút chladiť, potom ňou  zalejte čaj a nechajte 3 až 5 minút lúhovať. Pite maximálne štyri šálky  zeleného čaju denne.
ZÁZVOR prečisťuje
Táto ázijská hľuza dá vášmu metabolizmu  poriadne zabrať. Podporuje tvorbu slín a žalúdočných štiav, povzbudzuje  trávenie a potláča zápaly. Éterické oleje zázvoru prečisťujú telo, lebo  podporujú vylučovanie jedovatých látok.
PRAKTICKÝ TIP: Na 1 šálku „tukožrútskeho“ čaju si odrežte asi 2  centimetre z hľuzy zázvoru, ošúpte ho a pokrájajte na tenké plátky.  Zalejte vriacou vodou a nechajte asi 5 minút lúhovať.
ŠOŠOVICA stabilizuje hladinu cukru v krvi
Obľúbená strukovina sa postará o stabilnú  hladinu cukru v krvi, keďže škrob, ktorý je v nej obsiahnutý, sa vďaka  výhodnému glykemickému indexu pomaly odbúrava. Vysoký obsah balastných  látok vás nadlho zasýti a chráni proti rakovine.
PRAKTICKÝ TIP: Ak potrebujete navariť rýchlo, použite lúpanú červenú  šošovicu. Tú netreba namáčať a je mäkká už po 15 minútach varenia.
 Zelenina a ovocie  sú  vo všeobecnosti jednými zo základných druhov potravín, ktoré musíte  pravidelne konzumovať. Najväčším prírodným zdrojom vitamínov je práve ovocie a zelenina. Zelenina a ovocie sú chutné na jedenie, obsahujú veľa živín a  majú veľmi nízky obsah kalórií.  To znamená, že nepriberiete na váhe tým, že zjete ovocie alebo  zeleninu. Veľa sa v dnešnej dobe diskutuje o tom, ktoré ovocie a  zeleninu je potrebné konzumovať a ešte viac o tom koľko gramov denne  človek potrebuje pre udržania dobrej kondície a zdravia. Všeobecne  platí, že i pár gramov denne prinesie svoj osoh, no čo sa týka  optimálnej dávky, tak tá sa pohybuje okolo 400g.  Ideálne je si vytvoriť vyvážený jedálny lístok obsahujúci rôzne druhy  ovocia a zeleniny. Nejesť výhradne iba jeden druh dlhodobo, ale ich  postupne striedať a vzájomne kombinovať. Na rozdiel od všeobecného  presvedčenia, zeleninu je skutočne pomerne ťažké stráviť,  takže vaše telo bude musieť spáliť veľa kalórií práve pri akte trávenia  zeleniny a ovocia. Okrem toho, že sú plné vitamínov, minerálov a  ďalších nenahraditeľných živín, zelenina a ovocie sú skutočne chutné  – aspoň vo väčšine prípadov. Len sa uistite, že si ich pripravujte  správne a nepreženiete to s kalorickými potravinami, keď ich budete  jesť!
Zelenina a ovocie  sú  vo všeobecnosti jednými zo základných druhov potravín, ktoré musíte  pravidelne konzumovať. Najväčším prírodným zdrojom vitamínov je práve ovocie a zelenina. Zelenina a ovocie sú chutné na jedenie, obsahujú veľa živín a  majú veľmi nízky obsah kalórií.  To znamená, že nepriberiete na váhe tým, že zjete ovocie alebo  zeleninu. Veľa sa v dnešnej dobe diskutuje o tom, ktoré ovocie a  zeleninu je potrebné konzumovať a ešte viac o tom koľko gramov denne  človek potrebuje pre udržania dobrej kondície a zdravia. Všeobecne  platí, že i pár gramov denne prinesie svoj osoh, no čo sa týka  optimálnej dávky, tak tá sa pohybuje okolo 400g.  Ideálne je si vytvoriť vyvážený jedálny lístok obsahujúci rôzne druhy  ovocia a zeleniny. Nejesť výhradne iba jeden druh dlhodobo, ale ich  postupne striedať a vzájomne kombinovať. Na rozdiel od všeobecného  presvedčenia, zeleninu je skutočne pomerne ťažké stráviť,  takže vaše telo bude musieť spáliť veľa kalórií práve pri akte trávenia  zeleniny a ovocia. Okrem toho, že sú plné vitamínov, minerálov a  ďalších nenahraditeľných živín, zelenina a ovocie sú skutočne chutné  – aspoň vo väčšine prípadov. Len sa uistite, že si ich pripravujte  správne a nepreženiete to s kalorickými potravinami, keď ich budete  jesť!
 KÁVA zabíja nadváhu   Kofeín  nielen zaháňa únavu, ale aj zabíja kilá navyše. Telo sa dostane do  stavu pohotovosti a zmobilizuje zásoby energie. Dôležité však je, aby  boli tieto rezervy aj spotrebované – najlepšie fyzickou aktivitou.
KÁVA zabíja nadváhu   Kofeín  nielen zaháňa únavu, ale aj zabíja kilá navyše. Telo sa dostane do  stavu pohotovosti a zmobilizuje zásoby energie. Dôležité však je, aby  boli tieto rezervy aj spotrebované – najlepšie fyzickou aktivitou.
PRAKTICKÝ TIP: Čierny čaj, zelený čaj a čaj z maté sú jemnejšie na  žalúdok, a preto dobrou náhradou kávy. Obsahujú porovnateľné množstvo  kofeínu a pôsobia rovnako povzbudzujúco.
ČILI podporuje trávenie
Poznáte to, keď je jedlo také štipľavé, že  sa vám na čele vyroja kropaje potu? Je to spôsobené zvýšením telesnej  teploty vyvolanej látkou zvanou kapsaicín. Telo spotrebuje viac energie a  budete sa cítiť sýtejší.
PRAKTICKÝ TIP: Mimoriadne účinné sú malé červené čili papričky. Či už do  polievky, omáčky, cestovín, alebo ryžových jedál – pridajte jednu čili  papričku na osobu a povarte.
Chudé mäso
je nevyhnutnou súčasťou zdravých potravín na chudnutie. Snažte sa obmedziť váš jedálny lístok na hydinu bez kože! Rovnako ako by ste sa mali zamerať na ryby a veľmi chudé bravčové mäso – nie slaninu. Ryby by mali byť vždy pečené, nikdy nie vyprážané na tuku, ako ich zvykneme pripravovať. Živočíšne bielkoviny sú považované za veľmi nevyhnutnú súčasť zdravej ľudskej stravy a veľmi často aj najchutnejšie!
ZEMIAKY zasýtia nadlho
Studené varené zemiaky majú mimoriadne  výhodný glykemický index, pretože pri chladnutí sa v nich vytvára  nestráviteľný škrob. Následkom toho nevyskočí hladina cukru v krvi, hlad  sa nedostaví a tuk sa môže pokojne ďalej odbúravať.
PRAKTICKÝ TIP: Pripravte si šalát z varených zemiakov. Na ľahký dressing  zmiešajte nízkotučný jogurt a jablčnú šťavu. Dochuťte soľou, korením a  čerstvými bylinkami.
CITRÓN je bojovník proti tuku
Čo sa týka obsahu vitamínu C, citrón je  číslom jeden medzi citrusmi. Okrem toho spúšťa v našom organizme  spaľovanie tukov na najvyššie obrátky.
PRAKTICKÝ TIP: Pridajte častejšie trošku citrónovej šťavy do šalátových  dresingov, k hydine či rybe, do čaju alebo džúsového streku.
 TOFU obsahuje veľa bielkovín  Tofu je výborný zdroj bielkovín v ľahkých a bezmäsitých jedlách.
TOFU obsahuje veľa bielkovín  Tofu je výborný zdroj bielkovín v ľahkých a bezmäsitých jedlách.
PRAKTICKÝ TIP: Tofu nemá takmer žiadnu špecifickú chuť. Preto ho pred  prípravou nakrájajte na kocky a marinujte v sójovej omáčke. Potom ho  opečte na teflónovej panvici a servírujte.
GREP zabraňuje ukladaniu tukov
Americkí vedci zistili, že horké látky  obsiahnuté v grepe spôsobia to, že tuk z potravy sa priamo spaľuje.  Zabraňuje tak ukladaniu tuku na bruchu, nohách a zadku.
PRAKTICKÝ TIP: Najlepší spaľovací efekt má grep po jedle, pretože horké látky podporujú tvorenie tráviacich štiav.
VODA podporuje metabolizmus
Už 2 poháre vody izbovej teploty denne  zvýšia spotrebu energie asi o 210 kJ. Odborníci na stravovanie  vypočítali, že ak niekto pije celý rok denne dva litre vody, schudne  takto až 2,4 kg.
PRAKTICKÝ TIP: Prvý pohár vody vypite ráno hneď po prebudení. Cez deň  pite vždy pohár vody ku káve a večer k poháru vína či piva rovnako pohár  vody. Tak zvládnete odporúčané množstvo vody úplne bez námahy.
CIBUĽA odvodňuje
Látka alicín obsiahnutá v cibuli zlepšuje  prekrvenie, podporuje trávenie a odvodňuje. Okrem toho pôsobí  antibakteriálne, povzbudzuje metabolizmus a spaľovanie tukov.
PRAKTICKÝ TIP: Cesnak, jarná cibuľka a šalotka pôsobia rovnako.
Neodporúčame Vám drastické diéty - pôsty,   kedy pijete iba vodu a celý deň nezjete ani omrvinku. Toto robte len vo  výnimočných prípadoch, ak je to zdraviu prospešné. Ak si vyberiete túto  formu, počítajte s tým, že na druhý deň pocítite neovládateľný hlad.  Robiť na sebe takéto pokusy nemá zmysel. Náš organizmus má schopnosť  zbaviť sa prebytočných látok, jedovatých, nepotrebných  splodín celkom  prirodzeným spôsobom. Stačí, ak na niekoľko týždňov vyradíte zo svojho  jedálnička  vyprážané mäso či klobásky.
Pri očiste organizmu je veľmi dôležité jesť vlákninu, zeleninu  najlepšie  uvarenú nad parou, celozrnné výrobky, v ktorých je napríklad  horčík, uvoľňujúci kŕče v lýtkach a posilňujúci srdcový sval. Takáto  strava nám totiž prečistí hrubé črevo a pomôže nám zbaviť sa tak  hnilobných látok, ktoré pri zápche narúšajú črevnú stenu a dostávajú sa  opäť do krvného obehu.
Kto neholduje až tak veľmi zelenine, môže si robiť ovocné šaláty.  Aj  doma na záhrade nájdete jablká, hrušky, neskôr slivky, broskyne,  marhule. Hrozno dostať v obchode už prakticky celoročne. Treba len  kombinovať, experimentovať, aby ste odhalili, ktoré chute vám najviac  vyhovujú bez toho, aby ste plakali za mastnými hranolkami a pod.
Pokojne si môžete pochutnať aj na orechoch, ktoré pôsobia  proti únave a  stresu. Povzbudzujúco bude na vás pôsobiť šípkový lekvár plný vitamínu  A, B aj C.  A k tým spomínaným špagetám alebo aj do polievky si môžete  pridať čili papričku, ktorá výborne podporí látkovú výmenu.
Vitamíny si môžete doplniť aj tabletkami, keď máte málo prírodných  zdrojov, vyhnete sa tak zbytočnej únave, posilníte si imunitný systém. V  období zimy a po nej je organizmus kruto skúšaný. Nielenže sa musí  prispôsobiť výkyvom počasia, ale zásoby vitamínov a minerálnych látok sa  rýchlo míňajú. 
Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie
- morčacie mäso, kuracie mäso
- chudé hovädzie mäso
- chudé mäso z diviny
- králik, zajac
- vajíčka
- zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
- kompóty bez sirupu
- celozrnné pečivo a chlieb
- ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
- tmavá ryža
- tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
- dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
- tofu, sója a výrobky z nej
- cestoviny, najlepšie tmavé
- slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
- olej: olivový, ľanový, lisované za studena
- oleje na varenie: repkový, slnečnicový
- tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
- nízkotučné mlieko
- ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
- racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť

